RSS

Apple iPhone 5 Diumumkan Secara Rasmi

14 Sep

Seperti mana yang dinantikan ramai, hari ini Apple mengumumkan iPhone generasi baru mereka secara rasmi, dengan menggunakan nama iPhone 5. Rekabentuk yang dibawakan juga tidak jauh berbeza dengan gambar-gambar yang diperlihatkan sebelum ini. Menurut Apple, ia dibina sepenuhnya menggunakan aluminium dan kaca (glass), serta Apple memasarkannya sebagai telefon pintar yang paling nipis dan ringan pernah dibina oleh mereka. Dari segi perbandingan, ia lebih 18% nipis dan 20% ringan berbanding iPhone 4S. Ia turut menyertakan paparan skrin Retina padanya, membawakan kadar 326 PPI. Ia membawakan skrin bersaiz 4-inci, dengan resolusi 1136×640 pixel, pada nisbah 16:9. Perkara ini sekaligus membolehkan sebanyak lima baris aplikasi diperlihatkan padanya.

Apple juga mengatakan ia lebih selesa untuk dipegang dan dikendalikan oleh pengguna berbanding sebelumnya. Bercakap mengenai sokongan wireless, iPhone 5 membawakan sokongan rangkaian yang pantas, dimana menyertakan HSPA+, DC-HSDPA dan juga LTE padanya. Untuk makluman, buat masa ini, Malaysia masih tidak menyokong LTE, dan mungkin pengguna tempatan perlu bergantung kepada HSPA+. Dari segi cip pemprosesan pula, ia menyertakan cip pemprosesan A6, yang membawakan prestasi sebanyak 2 kali ganda berbanding A5 sebelum ini pada iPhone 4S. Semestinya dengan tenaga pemprosesan yang tinggi, ramai akan tertanya mengenai jangka masa bertahan bateri. Daripada apa yang dikongsikan, masa bertahan bateri iPhone 5 adalah sekitar 225 jam, dimana boleh digunakan sehingga 8 jam untuk pelayaran menggunakan 3G/LTE, dan 10 jam untuk menonton video.

Untuk kamera pula ia turut dikemaskini, membawakan aperturef/2.4 dengan sensor sebesar 8-megapixel. Gambar yang dirakam pula kelak akan bersaiz 3264×2448 pixel padanya. Rakaman gambar berfungsi lebih 40% pantas berbanding sebelum ini. Sokongan rakaman panorama turut disertakan, membolehkan anda merakamkan gambar berkualiti sehingga 28-megapixel padanya. Bercakap mengenai FaceTime pula, kini ia menyertakan sokongan panggilan HD, membolehkan anda membuat panggilan video dengan lebih stabil. FaceTime kini turut menyertakan sokongan merakamkan gambar ketika membuat panggilan. Selain daripada FaceTime, kualiti panggilan suara turut dipertingkatkan pada iPhone 5. Untuk kabel penyambung ke komputer dan juga pengecas, ia diberikan nafas baru sejak diperkenalkan sebelum ini.

iPhone 8 turut mempunyai Lightning, dimana membawakan rekabentuk bersaiz 80% lebih kecil berbanding sebelumnya. Sebuah aksesori tambahan juga turut diumumkan, membolehkan penggunaan kabel sedia ada padanya. Seperti yang kongsikan sebelum ini, iPhone 5 bakal dijana menggunakan iOS 6, yang menyertakan lebih 200 perkara baru bersama-sama dengannya. iPhone 5 ini bakal ditawarkan dalam dua variasi warna iaitu hitam dan putih. Sebagai kesimpulan, iPhone 5 menyertakan beberapa perkara baru, termasuk cip pemprosesan A6 yang memberikan kuasa dua kali ganda berbanding iPhone 4S, paparan yang lebih besar, sokongan rangkaian LTE, kamera yang dinaik-taraf, penyambung dock yang lebih kecil, serta dijana menggunakan iOS 6.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on September 14, 2012 in Mobile Phone

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s