RSS

Apa Itu Pengecasan Tanpa Wayar ?

11 Dec

Pengecasan tanpa wayar, ataupun lebih dikenali wireless charging semakin popular akhir-akhir ini, dengan lebih banyak peranti baru, seperti Lumia 920, Galaxy S3 dan beberapa yang lain membawakan sokongan untuknya. Pengecasan tanpa wayar ini iaitu pengecasan secara induktif merupakan proses mengecas peranti tanpa memerlukan anda menghubungkan wayar padanya, tetapi sebaliknya hanya meletakkan ia di atas stesen pengecasan. Fungsi ini bukanlah sesuatu yang baru, dimana ia telah diperkenalkan jauh sebelum ini, termasuk pada telefon pintar Palm. Namun, akhir-akhir ini, kelihatan ramai pengeluar bersedia untuknya, dan mula memperkenalkan sokongan tersebut kepada peranti keluaran mereka. Stesen pengecasan ini biasanya akan menggunakan medan elektromagnetik dalam menghantar tenaga kepada sesebuah objek yang boleh menerimanya melalui gegelung induktif pada peranti tersebut.

Buat masa ini, teknologi pengecasan induktif ini hanya menyokong penghantaran tenaga pada jarak yang dekat, sekadar beberapa milimeter sahaja. Disebabkan ini, maka peranti perlu diletakkan di atas stesen pengecasan untuk proses mengecas, dan kadang-kala mengambil masa yang lebih lama berbanding kebiasaan, menjadikan ia kurang efisyen berbanding menggunakan sambungan fizikal seperti sedia ada. Sehingga kini, teknologi pengecasan tanpa wayar tidak mempunyai piawaian yang tetap, menjadikan setiap pengeluar menggunakan piawaian yang berbeza-beza. Namun, pada tahun ini, ia telah dibincangkan dan diperkenalkan sebagai Qi untuk piawaian dalam pengecasan tanpa wayar ini. Antara pengeluar peranti yang menggunakan piawaian Qi ini adalah termasuk HTC, Huawei, LG, Motorola, Nokia, Samsung dan juga Sony. Melaluinya, mereka menetapkan dimana jarak antara dua gegelung (Penerima dan Penghantar) adalah sekitar 5mm, dan mungkin boleh dibangunkan sehingga jaraknya mencapai 40mm.

Memandangkan lebih banyak peranti yang mula menyokongnya, ia menjadikan sesetengah pengeluar membuat kerjasama dengan pihak kafe, kedai makan dan sebagainya, dalam menyediakan pusat pengecasan induktif pada meja makan dan sebagainya. Namun, di Malaysia, perkara ini masih belum bermula sepenuhnya lagi, tetapi mungkin akan berlaku dalam setahun dua lagi. Pada masa yang sama, kajian juga sedang dilakukan dalam membolehkan tenaga pengecasan dihantar pada jarak yang lebih jauh, dan jumlah tenaga yang dihantar lebih banyak daripada sedia ada, menjadikan peranti boleh dicaj dengan mudah pada jarak yang jauh. Walaupun ia mungkin akan mengambil masa yang agak lama dan berjaya sepenuhnya, namun dengan langkah-langkah awal ini, kita akan dapat melihat teknologi ini akan berkembang pesat untuk mengatasi jangka hayat bateri yang singkat dengan pengenalan sokongan pengecasan tanpa wayar dimana-mana sahaja.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on December 11, 2012 in Info ICT

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s